dimecres, 22 de desembre de 2021

Mor Maria Pallach Estela, escriptora i llibretera


Però hem viscut per salvar-vos els mots,
per retornar-vos el nom de cada cosa
.
Salvador Espriu
 
La relació de Maria Pallach Estela (Tarragona, 1939 - Reus, 2021) amb la literatura va començar de molt jove. Lectora de poesia, de narrativa i d'assajos lingüístics i polítics, va escriure poesia, que va ser premiada, i va difondre novetats literàries en ressenyes, sovint transmeses de viva veu des de la Llibreria Gaudí, de Reus. L'entusiasme amb què feia les recomanacions ha format molts bons lectors. Va estudiar a l’Escola de Bibliotecàries de Barcelona entre 1957-1960. El 1961, en la primera convocatòria  d'exàmens  de la Junta Assessora per als Estudis de Català (JAEC), va obtenir el títol de professora de català i iniciava cursets per correspondència adreçats a persones que residien en pobles i no podien accedir a classes presencials.
Maria Pallach, al centre de la imatge, en la presentació
del llibre Lletres reusenques. Reusenques de lletres, 2013


El 2013 va fer la presentació atenta i compromesa en el projecte de Lletres reusenques. Reusenques de lletres, el primer llibre del nostre col·lectiu, que inseria en els versos del poeta de Sinera, que admirava.
Des de la primera publicació hem tingut el seu suport des de la Llibreria Gaudí, que regentava amb el seu home, l'Isidre Fonts, i que actualment porten les seves filles. 
 
Gràcies, Maria, per tot el que hem après de tu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada