per retornar-vos el nom de cada cosa.
Maria Pallach, al centre de la imatge, en la presentació del llibre Lletres reusenques. Reusenques de lletres, 2013 |
Maria Pallach, al centre de la imatge, en la presentació del llibre Lletres reusenques. Reusenques de lletres, 2013 |
A la secció 'Lletraferides' de «NW. La Revista de Reus», la Reusenca de Lletres Carme Andrade parla de Tecla Martorell, una escriptora compromesa amb el seu temps, amb el seu entorn i amb el rol que els esdeveniments han fet viure a moltes dones a les quals ha dedicat una bona part de la seva producció literària.
Llegiu l'article en línia o descarregueu-lo en PDF
Crònica de la presentació del conte per a infants Els amics (Llibres Parcir, 2021), de la Reusenca de Lletres Núria Naval, il·lustrat per la seva mare, Núria Bonet. Els dibuixos originals es van exposar a les parets de la sala Hortensi Güell, del Centre de Lectura de Reus, on va tenir lloc l'acte (11-XII-2021).
Fotografies: Carola Ribas i Daniel Roig |
La Biblioteca Infantil i Juvenil del Centre de Lectura, de Reus, ha acollit (13-XI-2021) la presentació de l'àlbum il·lustrat Quin groc t'ha picat? (Arola Editors) escrit per la Lena Paüls i il·lustrat pel veterà il·lustrador i dissenyador Pere Prats Sobrepere.
Vegeu-ne el reportatge gràfic, clicant la imatge |
**
La sessió de presentació ha consistit en un taller creatiu i l'assaig d'efectes
sonors per a la participació activa de l'auditori en el conte. L'il·lustrador ha
explicat diverses tècniques i el simbolisme del color que ha emprat a les làmines. I, per
demostrar que el groc no pica, l'autora ha convidat infants i adults a endinsar-se en aquell país llunyà, on temps era temps una reina
dèspota va prohibir el color groc per llei. I, rient, rient, tots junts
han descobert que la gent del poble va aconseguir sense violència parar els peus a la
reina. I de quina manera les il·lustracions ho reflecteixen.
Romana Ribé. Foto cedida |
Sinopsi: L’Adrià, un nen de Torredembarra de 9 anys, és força despistat. Ara ha perdut les ulleres i no les troba per enlloc. Però un personatge misteriós l’ajudarà a solucionar el problema.
El lliurament del premi tindrà lloc durant la celebració del 2n aniversari del @TDBactualitat el 18 de novembre, a les 19 h, a la Biblioteca Mestra Maria Antònia de Torredembarra. Els convocants publicaran el conte en paper i en format digital.
Enhorabona, Romana!
«En els pobles, l'escola és l'eix educatiu i social»
Entrevista a càrrec de Sílvia Fornós
Diari de Tarragona, 6-XI-2021 |
El conte Els amics, de la Reusenca de Lletres Núria Naval, ha estat guardonat amb el premi Pere Verdaguer de narracions per a infants, en la celebració a Perpinyà de la 32a Nit de Sant Jordi d'Òmnium Catalunya Nord, el veredicte del qual s'havia ajornat fins ara a causa de la pandèmia. Els convocants n'editaran un llibret per Sant Jordi de l'any que ve, junt amb els altres treballs premiats.
El protagonista del conte Els amics és un cargol que vol ser escriptor però li falta inspiració. Els seus amics intenten ajudar-lo explicant un munt d'històries. El concurs només s'adreçava a la part del text, així i tot, el conte compta ja amb il·lustracions de Núria Bonet, mare de l'autora.
Enhorabona, Núria, pel premi. Desitgem llegir el conte ben aviat!
Els amics, il·lustracions de © Núria Bonet |
A la secció 'Lletraferides' de «NW La Revista de Reus», donem a conèixer la poeta Conxita Nolla i Abelló (Duesaigües, 1920-2010), una autora que no aspirava a cap altre reconeixement a banda de la seva xarxa social de proximitat. Només la ciutadania de Duesaigües i d'altres pobles del Baix Camp van tenir el privilegi de sentir i d'assaborir la seva poesia. Va aconseguir l'objectiu de qualsevol creador artístic: arribar al cor d'uns receptors ideals.
Llegiu l'article en línia o descarregueu-lo en PDF
"No creo que las musas vengan a inspirar ideas"
Entrevista a càrrec de Sílvia Fornós
Diari de Tarragona, 16-X-2021 |
Sobre les galtes,
macabeu i garnatxa.
Llum de les cuques.
Acte de lliurament del premi. Sant Sadurní d'Anoia, 5-X-2021 Biblioteca Municipal Ramon Bosch de Noya. |
La Reusenca de Lletres Pilar de los Hielos Soria guanya amb la novel·la El sorteig el Premi de Novel·la Curta Celler de Lletres, convocat per la Biblioteca Municipal Ramon Bosch de Noya de Sant Sadurní d'Anoia. És una novel·la humorística ambientada en el món del vi i és la primera que l'autora escriu en català. A més de dotació econòmica, el premi inclou la publicació de l'obra guardonada, que anirà a càrrec d'Edicions Saldomar.
Coincidint en el temps, surt publicada la novel·la La verdadera historia del hombre que robaba confesiones (Llibres Parcir, de Manresa), que l'autora presentarà al Centre de Lectura de Reus, el 16 d'octubre.
Enhorabona per partida doble, Pilar!
«Un llibre et proporciona un temps de dolça soledat»
Entrevista a càrrec de Sílvia Fornós
Diari de Tarragona, 2-X-2021 |
Encarem la tardor literària amb optimisme creatiu. Vegeu en aquest apunt un recull de les tasques que algunes Reusenques de Lletres realitzem d'una manera periòdica. Tot plegat ens anima, perquè és una constatació que això que ens agrada i que ens uneix, escriure, no s'atura.
Mòbil de tardor a l'heura © Paüls |
Isabel Martínez publica mensualment, des d'aquest setembre, una columna d'opinió a «NW Revista de Reus».
Ció Munté manté setmanalment el blog «Endreçant l'armari», i actualitza sempre que té novetats el blog «Publicacions disperses»
Lena Paüls actualitza diàriament el seu blog dietari «Pont d'Enseula», que acaba de complir els dotze anys, i el blog de creació «Punt i a cap». Darrerament incorpora podcasts de fragments de poemes i contes al canal IVOOX.
Carme Andrade actualitza assíduament el seu blog «La casa del racó», des de fa deu anys.
Àurea Bellera ens fa conèixer quinzenalment la seva opinió sobre temes culturals i d'actualitat a «El Periòdic d'Andorra».
Núria Naval actualitza el seu blog de literatura: publicacions, premis i cursos d'escriptura creativa que imparteix.
I no de forma habitual, però sí amb una certa freqüència, a la «Revista digital del Centre de Lectura de Reus» podem trobar-hi textos de Reusenques; els més recents:
Us convidem a llegir-los, a llegir-nos!!
NW La Revista de Reus obre la secció 'Lletraferides' que anirà a càrrec de Reusenques de Lletres. Es tracta de donar a conèixer dones singulars i apassionades per les lletres, del nostre entorn —el Camp de Tarragona, però no exclusivament—, la majoria de les quals no han estat reconegudes com caldria.
Una nova col·laboració, després de dues temporades aportant-hi relats il·lustrats, que ens plau de manera especial perquè tenim l'oportunitat de contribuir a fer visibles escriptores, mestres, traductores... en definitiva, dones de lletres: Lletraferides.
Foto: © Josep M. Barraso |
Cliqueu la imatge i descarregueu l'article en pdf |
Il·lustracions: Irene Salvat |
«NW La Revista de Reus», juliol 2021, núm. 106: 42-43
Descarregueu el relat en PDF
Foto: © Pilar de los Hielos |
La Carme i la Lena formen part del col·lectiu des dels seus inicis i han col·laborat en molts dels nostres projectes. Per això, els agraïm la sinceritat amb què desgranen les seves opinions i les argumentacions tan sòlides que hi aporten, des de les respectives òptiques com a lectores expertes.
Un dels fragments escollits correspon al conte "El misteri de la parada número 88", de Marina Barraso. |
Reusenques de Lletres va gaudir de l’estrena de la ruta «Reus: essència de comerç». Conduïda amb enginy, bones dosis de literatura i rigor històric per ANS Educació, ens porta per diversos carrers i places de Reus -St. Joan, Llovera, Prim, Monterols, Mercadal, Vallroquetes- tot posant en relleu l’evolució arquitectònica i comercial de la ciutat.
La ruta compta amb la lectura de diversos textos dels nostres llibres "14 vermuts" i "Contes de Vilaencanteri", un goig i una satisfacció que vam compartir amb les altres persones que ens acompanyaven.
Les rutes es realitzaran tots els dijous de juliol i agost a les 6 de la tarda les promou Reus Turisme i s’emmarquen en la campanya «Reus una escapada genial».
«Les emocions negatives són més literàries»
Entrevista a càrrec de Sílvia Fornós
«Diari de Tarragona», 26-6-2021 |
«Qualsevol detall de la vida real em pot inspirar»
Entrevista a càrrec de Sílvia Fornós
«Diari de Tarragona», 19-6-2021 |
Victòria Rodrigo entrevista la geganta Japonesa tot prenent un vermut en una taula del Mercadal. Foto: Júlia Abelló |
La revista de la Festa major d’aquest 2021 tanca amb 'La Japonesa' la sèrie de converses que, des del primer any de l’aparició de la revista, el 2012, diversos escriptors i escriptores de la ciutat han mantingut amb els gegants de la ciutat. L'entrevista ha anat a càrrec de la Reusenca de Lletres Victòria Rodrigo que ens ha descobert el nom dels gegants japonesos —Hanako i Uko—i ha recollit una reivindicació de la geganta:
"Durant el ball —la Sonata dels Gegants—les gegantes hem d’esperar que els gegants ens vinguin a buscar, per després anar junts fins al centre i fer el darrer gir. Doncs bé, això ha de canviar, la coreografia del clàssic entremès encara que és moderna, nova del 1993, ha quedat obsoleta des de la mirada de la igualtat de gènere".
«NW La Revista de Reus», juny 2021, núm. 105:13-15
Descarregueu l'entrevista en PDF
Il·lustració: Lali Monasterio |
«NW La Revista de Reus», juny 2021, núm. 105:43
Descarregueu el relat en PDF
Il·lustracions: Natàlia Motos i Vallverdú |
«NW La Revista de Reus», juny 2021, núm. 105: 42
Descarregueu el relat en PDF
A la primera edició del premi, el 2013, ja va ser guardonat en primer lloc un treball de la mateixa autora, titulat Divertimento. Aquell relat i el d'ara només coincideixen en el títol, però l'autora assegura que no cal buscar-hi reminiscències musicals, així i tot és evident que, com a professora de música, molts dels títols dels seus relats fan referència a la música, encara que no la tinguin com a tema principal.
En edicions anteriors, les Reusenques de Lletres també hi van deixar bona petjada; va guanyar aquest premi Gisela Alcón, el 2017, pel conte Dilema, i el 2019 per L'ansiolític; Romana Ribé en va ser finalista el 2018 per Velles amigues i, en diverses edicions, van ser seleccionades per publicar: Pilar López, per Ritornello (2014), Fina Masdéu, per Gina (2015), Gisela Alcón, per El replà (2014), per Maternitat (2015), per 18 d'octubre de 1920 (2016), per Classe oberta (2018) i per La reparació (2020) i Romana Ribé, per D'interès turístic (2019).
«La crítica constructiva es básica para aprender»
Entrevista a càrrec de Sílvia Fornós
Diari de Tarragona, 5-6-2021 |
La Reusenca Pilar de los Hielos. |
Coberta i il·lustracions de © Núria Bonet |
Arrels i pinzells és un recull de catorze relats que dibuixen diferents relacions familiars, i que tenen l’art com a nexe en comú. A partir d’un quadre, d’un llibre o d’una actuació teatral el lector descobrirà enganys, decepcions, gratitud i amor. I ho farà acompanyat d’un to literari íntim i introspectiu. El títol, amb la paraula arrels, evoca la família i la memòria. Cada relat va acompanyat d'una il·lustració en blanc i negre realitzada per Núria Bonet, mare de l'autora, aficionada a la pintura.
Enhorabona per la iniciativa, Núria!
Cliqueu la imatge per accedir al vídeo
Aquesta diada, el cavaller Sant Jordi ja ha escollit el seu llibre!! I ha volgut fer-s'hi una foto, perquè li agrada el tema eròtic i perquè troba que aquestes Reusenques de Lletres són molt eixerides. Vegeu-ho:
Però, a més a més, el llibre es va escampant per diversos ambients, que dimanen dels textos, o no. Aquí el teniu enmig de l'esclat d'una tronada ("Actors ocasionals"):
I aquí amb una safata de llamineres glòries! ("Glòria divina"):
Amb un dels molts pintallavis que trobem a "Lipstick":
En els amors sense manies de la Comtessa ("El més bell deport"):
Un llibre s'eixuga al terrat, després d'un episodi especialment humit ("La cripta")
I entre l'aromàtic espígol dentat...
El sardanista inexpert ha perdut una espardenya ("El cove moll"):
En aquest jardí primaveral també fa de bon llegir:
Després del tiberi d'un casament ("El voltor de discoteca"):
"De sota els pits / que s'alcen com turons..." (Poema)
Primer l'escriptura, després el llibre ("Pròleg"):
"Els pols oposats que ara s'atreuen ara es repel·leixen..." ("La física de la llum"):
"Mil perfums m'embriaguen i penso en tu..." ("El nostre cel")
"La model s'ha assegut a l'extrem d'un tamboret..." ("Pinzellades")
"Podria dir-li que la làmina d'Hokusai ha bastit la meva imaginació durant anys..." ("Kokigami"):