Les autores del llibre, amb la presentadora i prologuista Rosa Mateu, l'editor Alfred Arola, i Anna-Coia Rué d'El Barato. Casal de les Dones, 28-9-2023.
1. Diverses intervencions a la taula, d'esquerra a dreta: l'alcaldessa de Reus Sandra Guaita, la coordinadora de Reusenques Victòria Rodrigo, la prologuista Rosa Mateu, l'editor Alfred Arola i la regidora de Serveis a les Persones i Drets Socials Ana Martínez.
3. Pilar López, Monika Escuer i Carme Simó llegeixen fragments de tres relats del llibre triats per sorteig.
Al final del mateix acte, va tenir lloc la presentació de l'opuscle Converses amb reusenques, que recull 10 entrevistes publicades a NW Reus i a reusdigital.cat (de setembre de 2022 a juliol de 2023), realitzades per diferents Reusenques de Lletres a deu dones que amb la seva tasca i implicació han deixat empremta a la nostra ciutat.
Panorama del públic que ens va acompanyar, més d'un centenar de persones.
Posant en solfa la presentació del dijous 28 de setembre del llibre 'Intrigues a la carta'.
Les Reusenques de Lletres ens hem reunit per preparar aquest acte en què, a més de parlar del llibre, hi haurà alguna altra sorpresa literària, amb copa de cava inclosa per continuar brindant pel nostre desè aniversari.
Us esperem al Casal de les Dones, a les 7 del vespre!!
L'exposició recull en imatges els inicis de Reusenques de Lletres i fa un resum de la trajectòria del col·lectiu en els deu anys de vida: llibres publicats, activitats realitzades, vídeos i difusió a les xarxes i col·laboracions amb entitats i institucions. El cartell de l'exposició és de l'artista reusenca Teresa Llorach.
Activitats de Reusenques de Lletres
a la Biblioteca Central Xavier Amorós amb motiu de l'exposició:
Intrigues a la carta (Arola Editors) és el colofó a la celebració del nostre desè aniversari. Per què ara uns relats d’intrigues? Doncs perquè ens ha vingut de gust, com tot el que acordem de tirar endavant, i perquè, de temes i propostes, n’hi ha per triar i remenar, que no s’acabaran pas. En aquestes narracions, partim d’una situació poc clara, ambigua, i la desenvolupem fins on el fet ho permet; en alguns casos la resolució és completa i, en d’altres, queden alguns interrogants. Com a la vida mateixa. Ah! I fixeu-vos que Reus sempre hi treu el nas, molt o poc —hem comprovat que la ciutat és un bon escenari per a les intrigues. A més, com que una de les condicions complementàries en aquesta ocasió era fer referència a algun aliment, àpat o beguda, hem volgut jugar amb el títol, i per això «a la carta». Bona lectura i bon profit!
Vegeu la collita recent d'assajos i altres treballs de literatura analítica d'autores de Reusenques de Lletres: un assaig sobre literatura (Laura Fabregat), un relat d'història local (Isabel Martínez), un epíleg d'un llibre d'art (Lena Paüls).
Presentació del llibre. Centre de Lectura, Reus, 12-9-2023
Laura Fabregat presenta l'assaig La crisi identitària: tema central de la novel·lística catalana del segle XXI(Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2022). Hi aborda un tema candent de la societat d’avui, com és la manca generalitzada de significats i la dificultat identitària que en deriva, per mitjà de la plasmació narrativa d’aquest fet, que permet, també, entendre la producció novel·lística que s’està creant actualment a casa nostra a partir d’alguns dels seus autors més destacats: Vicenç Pagès Jordà, Manuel Baixauli, Joan-Lluís Lluís, Albert Sánchez Piñol, Jordi Puntí, Joan Benesiu, Sebastià Alzamora, Marina Espasa, Marta Rojals, Joan Todó, Mar Bosch, Albert Forns i Alicia Kopf.
En aquest mateix acte l'autora presenta La vida per dins, la seva primera novel·la, de la qual vam donar notícia en aquest blog. En parlen Carme Andrade i l'autora. Antònia Farré n'ha llegit fragments.
***
Presentació del treball. Cambra de Comerç, Reus, 20-6-2023
Isabel Martínez publica Descobrint Les Amèriques i altres botigues de teixits del món de Reus (Cambra de Comerç de Reus, 2023).
En el marc de l'Any Amorós, la Cambra de Comerç de Reus ha volgut recuperar la història
de les botigues del tèxtil de Reus. A través del fil conductor de Las Américas, el comerç
del carrer Llovera de la societat Creus, Reig i Amorós, es recupera la memòria d'altres
establiments d'aquest ram. ¿Quins eren els propietaris i quines categories professionals hi
havia?, ¿quins eren els productes a la venda i com s'hi comerciava?, ¿quins altres
oficis relacionats amb l'agulla eren habituals? La publicació també fa emfasi en l'arribada
del prêt-à-porter als anys 60 i com va influir en la desaparició d'aquest tipus de botigues a Reus.
Presentació d'Hedbomadari, a l'Ateneu de Torrelles de Llobregat, 9-6-2023
Lena Paüls publica l'epíleg del llibre d'art Hebdomadari —combustió espontània—, de Farners Casas (textos) i Joan Ramell (fotografies). (Llibres de l'Albí, 2023). El llibre ha estat creat en peces a intervals de set dies —hebdomadari— durant un any natural.
«Joan Ramell fotografia el silenci; ara bé, tot i que les imatges són invariablement silencioses, tenen la rara qualitat d'empènyer subtilment l'observador a estar atent i escoltar cada espai fotografiat. I, Farners Casas, com a primera lectora de les imatges, n'explora la banda sonora procurant que cap estridència no malmeti el moment de recolliment.» De l'epíleg.
Fina Masdéu, doctora en Filologia Catalana i una de les coordinadores del col·lectiu Reusenques de Lletres, ha estat l'encarregada de llegir la glossa de la Diada.
Molt agraïdes a La Guia de Reus per aquesta conversa. Ens fa contentes que des d'àmbits diversos pensin en el nostre col·lectiu i ens donin visibilitat i projecció. I veu!!
La coordinadora del col·lectiu Reusenques de Lletres, Fina Masdéu Abril, ha estat convidada per l'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, a fer la glossa de l'acte institucional amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, que tindrà lloc a les 10 del matí de l'Onze de Setembre, a la plaça del Baluard.
La invitació coincideix amb el desè aniversari de Reusenques, motiu pel qual ens sentim molt agraïdes per aquest reconeixement, que ens dona veu en una data tan significativa.