dimecres, 13 de setembre del 2023

També ens dediquem a l'assaig.

Vegeu la collita recent d'assajos i altres treballs de literatura analítica d'autores de Reusenques de Lletres: un assaig sobre literatura (Laura Fabregat), un relat d'història local (Isabel Martínez), un epíleg d'un llibre d'art (Lena Paüls).

Presentació del llibre. Centre de Lectura, Reus, 12-9-2023

Laura Fabregat presenta l'assaig La crisi identitària: tema central de la novel·lística catalana del segle XXI (Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2022). Hi aborda un tema candent de la societat d’avui, com és la manca generalitzada de significats i la dificultat identitària que en deriva, per mitjà de la plasmació narrativa d’aquest fet, que permet, també, entendre la producció novel·lística que s’està creant actualment a casa nostra a partir d’alguns dels seus autors més destacats: Vicenç Pagès Jordà, Manuel Baixauli, Joan-Lluís Lluís, Albert Sánchez Piñol, Jordi Puntí, Joan Benesiu, Sebastià Alzamora, Marina Espasa, Marta Rojals, Joan Todó, Mar Bosch, Albert Forns i Alicia Kopf. 
En aquest mateix acte l'autora presenta La vida per dins, la seva primera novel·la, de la qual vam donar notícia en aquest blog. En parlen Carme Andrade i l'autora. Antònia Farré n'ha llegit fragments.


 ***

Presentació del treball. Cambra de Comerç, Reus, 20-6-2023

Isabel Martínez publica Descobrint Les Amèriques i altres botigues de teixits del món de Reus (Cambra de Comerç de Reus, 2023). 
En el marc de l'Any Amorós, la Cambra de Comerç de Reus ha volgut recuperar la història de les botigues del tèxtil de Reus. A través del fil conductor de Las Américas, el comerç del carrer Llovera de la societat Creus, Reig i Amorós, es recupera la memòria d'altres establiments d'aquest ram. ¿Quins eren els propietaris i quines categories professionals hi havia?, ¿quins eren els productes a la venda i com s'hi comerciava?, ¿quins altres oficis relacionats amb l'agulla eren habituals? La publicació també fa emfasi en l'arribada del prêt-à-porter als anys 60 i com va influir en la desaparició d'aquest tipus de botigues a Reus.

‘Les Amèriques’, de Creus, Reig i Amorós, ja té el seu relat històric, article de Jaume Garcia. diaridigital.tarragona.com, 21-06-2023
 
Descobrint les Amèriques i altres botigues del tèxtil del Món de Reus, reusdigital.cat

***

Presentació d'Hedbomadari,
a l'Ateneu de Torrelles de Llobregat, 9-6-2023

Lena Paüls publica l'epíleg del llibre d'art Hebdomadari —combustió espontània—,  de Farners Casas (textos) i Joan Ramell (fotografies). (Llibres de l'Albí, 2023). El llibre ha estat creat en peces a intervals de set dies —hebdomadari— durant un any natural.

«Joan Ramell fotografia el silenci; ara bé, tot i que les imatges són invariablement silencioses, tenen la rara qualitat d'empènyer subtilment l'observador a estar atent i escoltar cada espai fotografiat. I, Farners Casas, com a primera lectora de les imatges, n'explora la banda sonora procurant que cap estridència no malmeti el moment de recolliment.» De l'epíleg.

 
***


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada