dimecres, 23 de desembre del 2015

Aquestes festes, regala't i regala Bibliorelats


Foto: © JM Barraso

—¿Per què encertareu si regaleu Bibliorelats?
—Perquè hi ha històries variades, amenes, divertides, emotives, traïdores...
—Perquè que a les biblioteques hi passen històries no és cap sorpresa, trobar algunes d'aquestes històries en un llibre sí que és una novetat. 
—Perquè hi trobareu vint-i-quatre maneres de viure la literatura.
—Perquè, si us agrada llegir, ¿diríeu que no a un llibre sobre llibres i lectures?

 
Bibliorelats a l'aparador de la llibreria
La Central del c/ Mallorca de Barcelona.

Foto: © Josep Massanés

dilluns, 21 de desembre del 2015

Crònica gràfica de la presentació de 'Bibliorelats' a Sant Feliu de Guíxols

D'esquerra a dreta: Victòria Rodrigo,  David Hernández, Josefina Coll
i Núria Martí. Biblioteca de Sant Feliu de Guíxols, 17-12-2015
Foto: JM Barraso


El relat de Josefina Coll 'És el que sembla' té com a escenari la Biblioteca Pública Octavi Viader i Margarit de Sant Feliu i en aquest mateix entorn es va presentar el recull de contes Bibliorelats (17-12-2015).  La presentació va tenir forma de taula rodona, en la qual van intervenir: Miquel Aguirre, escriptor;  Núria Martí, escriptora i professora;  Victòria Rodrigo, de Reusenques de Lletres, Josefina Coll, autora; i com a moderador: David Hernández, director de la biblioteca.

Foto: © JM Barraso
Com a preàmbul, l’acte va començar amb un vídeo que posava cara als vint-i-quatre escriptors d’arreu de Catalunya que han participat en el concurs literari de Bibliorelats amb històries diverses, amb un nexe en comú: les biblioteques públiques. L'explicació breu de com va anar el projecte fins tenir forma de llibre va anar a càrrec de la Victòria Rodrigo, que va relatar d'on va sorgir la idea del concurs en el marc de l’Any de les Biblioteques i  de com el van fer realitat des de Reusenques de Lletres, amb el suport del Servei de Biblioteques de la Generalitat, la plataforma digital Roter i Arola Editors.

Foto: © JM Barraso
Tot seguit va començar una amena taula rodona on es van tractar temes com ara la formació  com a lectors i el paper que hi han tingut les biblioteques, una iniciació que per a tots va començar a la infància. Les motivacions que impulsen a escriure van ser més variades; la Núria Martí va dir que per ella el fet d’escriure era una necessitat.
La relació entre la lectura i l’escriptura com a vasos comunicants també va ser debatuda a la taula i, en aquesta línia, el Miquel Aguirre va parlar de la conveniència per part de l’autor de la consulta d’una acurada documentació abans de la redacció del text.

Foto: © Jordi Masmiquel Cullell
El procés creatiu des de la vessant del viure per escriure també va ser comentat; la Josefina Coll va narrar com va ser el procés de creació del seu relat. El David Hernández va llegir el relat 'És el que sembla', inclòs al llibre Bibliorelats, del qual la Josefina és autora. Arola Editors, 2015:59-62

Foto: JM Barraso
El públic assistent, que estava convidat a participar, es va interessar per la cerca de la inspiració creativa; la Victòria Rodrigo va respondre que tothom té històries per explicar que es podien reciclar amb la dosi adequada de ficció. Recordant Irving: un mal escriptor és aquell que té una vida més apassionant que la seva obra.
Entre tots es va crear un interessant diàleg que es va allargar més enllà de les nou del vespre.


Reusenques de Lletres agraïm a David Hernández,
com a director de la biblioteca de Sant Feliu de Guíxols,
l'amable acolliment que ha dispensat al projecte Bibliorelats


      




 Trobareu Bibliorelats 
a la llibreria La Guineu
 de Sant Feliu de Guíxols



dijous, 17 de desembre del 2015

L'escriptora reusenca Maria Dolors Vallverdú publica el relat memorialístic Blava aparença. 1936-1982

Foto: © Carme Andrade

Blava aparença 1936-1982
Maria Dolors Vallverdú i Torrents
Quorum Llibres,  2015






“Ara m'atreveixo, pare, a desvelar aquella agenda, que amb tant d'amor, a començaments dels anys vuitanta del segle XX anaves omplint discretament, mentre jo t'observava en silenci [...] L'agenda quedà tancada, com la teva veu, durant molts anys, fins que la mare va voler revelar el misteri dels esdeveniments que més impactaren la teva vida i, secretament, me la passà.” (19).  Hi ha un testimoni històric viscut per part del pare i uns records més domèstics i intimistes en les aportacions de la M. Dolors, on, enfront de la imatge discreta que tenim d'ella, li surt el patriotisme abrandat explícit. Tot plegat conforma un conjunt de peces com de trencadís, en dues línies contrastades i complementàries.   
Les dues parts són “Els anys de guerra”, la part més punyent pel que va representar la Guerra civil, on l'autoria correspon majoritàriament al pare i “Els anys de la postguerra” en què la M. Dolors agafa el relleu i que ens evoquen persones i records compartits. La visió d'un enfrontament tan cruent i de les restriccions posteriors, amb gent de Reus que identifiquem clarament.
Hem d'agrair [a l'autora] que ens en transmeti el seu impagable testimoni: el drama de la guerra i la situació, aquí, de tants republicans exposats a l'assetjament de tots dos bàndols. Durant la revolta es va viure la repressió dels uns a Catalunya i la repressió dels nacionals durant la guerra en la zona “nacional” i general després.
JOAQUIM MALLAFRÈ
Fragment de la presentació de Blava aparença
Centre de Lectura. Reus, 15-12-2015

D'esquerra adreta: Joaquim Mallafrè (filòleg i traductor), 
l'autora i Josep M. Olivé (editorial Cossetània).
Centre de Lectura, 15-12-2015. Foto: © Natàlia Motos Vallverdú
La reusenca de lletres Maria Dolors Vallverdú ha compartit la presentació de Blava aparença amb nombrosos assistents, entre els quals Xavier Amorós Solà, poeta, Emili Argilaga Tarragó, president d’Òmnium Baix Camp, Biel Ferrer Puig, filòleg, autor d’una ressenya al Reus Digital (vegeu-la aquí) i una llarga llista d’amics i de família. Ha obert l’acte Xavier Filella, president del Centre de Lectura, seguit de Josep Maria Olivé, subdirector de l’editorial Cossetània de Valls —Quorum Llibres n'és una filial—  que ha fet un parlament elogiós sobre l’edició del llibre, seguida d'una presentació intensa a càrrec de Joaquim Mallafrè.

[…] només em resta compartir aquest petit llibre, dedicat a la memòria de la mare, que vol ser un homenatge al qui em va encaminar en l’interès per la història i per la llengua, per l’amor al país; el meu pare. Tot va entrellaçat entre dues vides, començades en èpoques distintes però paral·leles; la seva i la meva. Conservo molt esgrogueïts pel temps, els seus fulls manuscrits que he recuperat perquè siguin un testimoni viu d’un temps que mai no ha de morir, com tampoc no moren les arrels de la terra.
MARIA DOLORS VALLVERDÚ
Fragment de la presentació de Blava aparença
Centre de Lectura. Reus, 15-12-2015


Vegeu un avançament del llibre



dilluns, 14 de desembre del 2015

TV CostaBrava difon la presentació de Bibliorelats a Sant Feliu de Guíxols, en una entrevista.


TV CostaBrava entrevista David David Hernández Gasch, director de la  Biblioteca Sant Feliu Guíxols, i Josefina Coll, coautora del llibre col·lectiu Bibliorelats.

Cliqueu la imatge per veure l'entrevista:
 
http://tvcostabrava.xiptv.cat/l-entrevista/capitol/l-entrevista-la-biblioteca-de-sant-feliu-presentara-el-llibre-bibliorelats#

La cita: 
Biblioteca de Sant Feliu de Guíxols
dijous, 17 de desembre, a les 19:30 h



dissabte, 12 de desembre del 2015

Ressò mediàtic del projecte Bibliorelats

El projecte Bibliorelats ha tingut bona acollida a la premsa i en diverses publicacions tant en suport paper com en edicions digitals. Vegeu premsa.
Ens arriba, ara, el núm. 25 de «Duesaigües. La Revista», on trobem 'Biblioteques populars, cent anys', un article documentat i ple de sensibilitat que signa Mercè Alamon, i els fragments dels relats presentats al concurs per dues duesaigüenques: Fany Alberich Alberto i Carmina Mauri Mestre. En ambdós textos es fa palès que no podem escapar de nosaltres mateixos ni tan sols en una biblioteca.
Cliqueu sobre les imatges i amplieu el cos de lletra
 



dilluns, 7 de desembre del 2015

'El patrimoni Bibliogràfic a les biblioteques públiques: un bé per descobrir', de Victòria Rodrigo


Victòria Rodrigo Fuentes, bibliotecària i escriptora coordinadora de Reusenques de Lletres, acaba de publicar el llibre El patrimoni Bibliogràfic a les biblioteques públiques: un bé per descobrir (Arola Editors, 2015), una adaptació del Treball Final del Màster Biblioteques i Col·leccions Patrimonials de la UB.


«En primer lloc, Victòria Rodrigo ens serveix la definició de 'patrimoni bibliogràfic', una definició establerta per llei. I ens fa imaginar catedrals bibliogràfiques, totxos il·luminats bellament, tresors desats sota pany i clau. I aquí comença el treball d'investigació pròpiament dit de l'autora que respon a una tríada de preguntes als responsables de les onze biblioteques escollides, que vindrien a ser si fa no fa: ¿quina tipologia de llibres tenim a la cambra fosca de cada biblioteca (¿qui som?), ¿com hi han arribat? (¿d'on venim?), i ¿com difon cadascuna d'aquestes biblioteques aquest patrimoni? (¿on anem?). El panorama és divers i apassionant. En conjunt, diríem que cadascuna té els tresors que té (en conformen l'ADN, diu Rodrigo) i fa el que pot per mostrar-los enmig del tràfec diari de la biblioteca»


Per saber-ne més, cliqueu la coberta:
http://www.arolaeditors.com/index.asp?sc=impresio&isbn=978-84-94401-65-7