dimecres, 30 de setembre del 2015

Entrevista a la COPE, arran de la publicació de Bibliorelats

Victòria Rodrigo i Fina Masdéu, 
coordinadores de Reusenques de Lletres
 als estudis de la COPE. Reus, 25-9-2015

Fina Masdéu amb Mònica Carrasco, 
periodista de la COPE
Foto: Victòria Rodrigo
Divendres, 25 de setembre, festivitat de la Misericòrdia, la Fina Masdéu i la Victòria Rodrigo van parlar de Bibliorelats i de Reusenques de Lletres a la ràdio.

La periodista Mònica Carrasco ens havia convidat a participar en el magazine matinal de COPE Catalunya per la demarcació de Tarragona (93.5 FM). Un programa diari de 12 a 14 h on el divendres dedica un espai a la literatura.

L’entrevista es va realitzar en els estudis que l’emissora, al centre de Reus.


Per escoltar l'entrevista, 
cliqueu aquesta imatge: 
http://www.goear.com/listen/d19de49/entrevista-reusenques-lletres-reusenques-lletres


divendres, 25 de setembre del 2015

Crònica gràfica de la presentació de Bibliorelats a Reus

Reus, 23 de setembre de 2015
Espai Antics Rentadors del Casal de les Dones

Foto de grup al final de la presentació a Reus del llibre Bibliorelats
Bibliorelataires que han participat en aquesta presentació a Reus, per ordre alfabètic (torneu-vos a mirar la fotografia al final de la crònica i vegeu qui és qui): Rosana Andreu, Àurea Bellera, M. Pilar Cabrerizo, Josefina Coll, Eduard López, Pilar López, Ció Munté, Romana Ribé, Lluís Servé, Josep-Lluís Sotorra, Andreu Suriol, Enric Vila.  L'editor Alfred Arola (primer de l'esquerra), reusenques de lletres que han impulsat el projecte «Bibliorelats»: M. Lluïsa Amorós, Carme Andrade (reclamada en un altre acte al mateix edifici), Fina Masdéu, Lena Paüls i Victòria Rodrigo. I Dolors Sardà, regidora de l'Ajuntament de Reus (quarta de l'esquerra).

Els autors han arribat una hora abans de la presentació i preparen la seva participació a l'acte. La reusenca de lletres Carme Andrade dirigeix la performance. A les parets i a les batedores de l'espai Antics Rentadors hi ha una exposició de mandales, símbols de l'univers. Però no podem relaxar-nos a contemplar-les perquè tot està per fer (i tot ho hem de fer possible).



A l'hora prevista, l'acte de presentació arrenca conduït per Fina Masdéu, fundadora i coordinadora —amb Victòria Rodrigo— del col·lectiu literari Reusenques de Lletres. Mentrestant, i durant tota la presentació, a la pantalla va passant el booktrailer de Bibliorelats, que ha muntat Lena Paüls. A la taula: Josep-Lluís Sotorra (dret), Dolors Sardà, Pilar López, Antònia Farré i Alfred Arola.


La presentació del llibre col·lectiu Bibliorelats corre a càrrec d'Antònia Farré, filòloga i professora de secundària, que en fa un comentari profund i emotiu.


Tres instantànies del moment àlgid de la presentació amb l'auditori atent. A l'espai Antics Rentadors del Casal de les Dones hi ha més gent que seients còmodes. Alguns s'han assegut a les antigues batedores i d'altres segueixen la presentació a peu dret des de l'altura del mirador.

Fina Masdéu presenta els autors que intervindran a la presentació: Pilar López i Josep-Lluís Sotorra, ambós reusencs.

Pilar López, autora del relat Això és un dir, explica com va començar a escriure, què representa per a ella l'escriptura i els referents amb els quals basteix la seva obra.

Josep-Lluís Sotorra explica el procés de creació del seu relat Entre lligalls de diaris i ens recomana de llegir, també, els espais en blanc.


L'editor Alfred Arola elogia el col·lectiu Reusenques de Lletres i diu que va ser testimoni de com el projecte «Bibliorelats» sorgia amb molta energia i que s'hi va implicar perquè era un repte. Ara, un cop aconseguit, i amb el llibre publicat com a culminació, està encantat de tenir al seu catàleg uns relats de ficció d'altíssima qualitat que parlen de biblioteques i de bibliotecàries.

Dolors Sardà regidora de l'Ajuntament de Reus, posa el punt institucional a l'acte de presentació del llibre, com a colofó del projecte inclòs dins l'Any de les Biblioteques.  Els ventalls fan acte de presència, però abans de la foto de la família bibliorelataire que tancarà l'acte, ens espera una sorpresa. 


Eduard López fa una proposta de part dels bibliorelataires: ens oferiran la lectura de petits fragments dels seus relats. I així comença una segona part curta però intensa que sorprèn als assistents per la posada en escena: els autors barrejats entre el públic, llegeixen amb un ordre que han assajat.

L'arbocenc Andreu Suriol, autor del relat Veïns a la força (alfabètica)

La reusenca Romana Ribé, autora del relat Revolució.

El calellenc Enric Vila, autor del relat Marta.

La tarragonina Ció Munté, autora del relat No m'esperis a sopar.

El reusenc Eduard López, autor del relat El gat i la rata.

L'andorrana Àurea Bellera, autora del relat Sygma.

La tarragonina Rosana Andreu, autora del relat El missatge.

La barcelonina M. Pilar Cabrerizo, autora del relat La més bella història.

La terrassenca Josefina Coll, autora d'És el que sembla.

Tanca les lectures, el vendrellenc Lluís Servé,
autor del relat Nélida Espíndola Dávalos (o Per Antonomàsia)


Aplaudiments per a tothom qui ha fet possible Bibliorelats.



Fotografies cedides per:
Antonieta Codina
Elena Giménez
Lena Paüls



dilluns, 21 de setembre del 2015

Bibliorelats presentació a Reus, dimecres 23 de de setembre, a les 7 el vespre

INVITACIÓ
a la presentació de Bibliorelats (Arola Editors, 2015)

A càrrec d’Antònia Farré
filòloga i professora de secundària

Hi intervindran:
Dolors Sardà
regidora de l’Ajuntament de Reus
Alfred Arola
editor
Pilar López i Josep-Lluís Sotorra
autors de dos dels relats del llibre

Conduirà l’acte:
Fina Masdéu
filòloga i coordinadora de Reusenques de Lletres




divendres, 18 de setembre del 2015

Les sinergies de Bibliorelats o un èxit no s'improvisa


Dimecres, 23 de setembre, a les 7 del vespre, el col·lectiu Reusenques de Lletres presentarà el llibre Bibliorelats a Reus. La publicació dels 24 relats que aplega el llibre és la culminació de deu mesos de dedicació a aconseguir bons relats que ampliïn l'imaginari col·lectiu de les biblioteques públiques, en la commemoració de l'Any de les Biblioteques. Una dedicació que hem compaginat amb la feina i el dia a dia de cadascuna de les escriptores que hem impulsat i dut a bon terme el projecte. Un plaer que ha generat sinergies: el Servei de Biblioteques de la Generalitat, l'editor Alfred Arola, la plataforma d'Edició digital Roter (amb Bernat Ruiz al capdavant), els setanta-cinc autors que han escrit relats, els dinou autors de qui hem seleccionat els textos, còmplices en el darrer tram de les presentacions del llibre, la Setmana del Llibre en Català de Barcelona, que va acollir la presentació oficial, i el Casal de les Dones de Reus que n'acollirà la següent.
Ara, amb el llibre a les llibreries i a les biblioteques públiques de tot Catalunya, els lectors diran la darrera paraula. Nosaltres fem nostre el que diu Lena Paüls: Bibliorelats, un èxit no s'improvisa, un article al seu blog «Pont d'Enseula»
Continuem...

dijous, 17 de setembre del 2015

Les tribulacions d'un relat, de Carme Andrade

Carme Andrade
 http://carmejant.blogspot.com


El darrer intent literari, causa de la meva frustració i del consum compulsiu d’algunes substàncies no gaire beneficioses per a la salut, s’havia quedat bloquejat en un moment crucial del relat, un relat de misteri i un pèl apocalíptic, cal reconèixer-ho, on tot gira al voltant d’uns fets que van marcar la vida d’un petit llogarret costaner.

CARME ANDRADE,
fragment de Les tribulacions d'un relat



dimecres, 16 de setembre del 2015

dijous, 10 de setembre del 2015

Crònica gràfica de la presentació de Bibliorelats, dins de l'Any de les Biblioteques, a la Setmana del Llibre en Català

Barcelona, 8 de setembre a les 7 del vespre
Plaça de la Catedral de Barcelona

Foto de família. Presentació del llibre col·lectiu 'Bibliorelats'
Comencem pel final. Els bibliorelataires que van ser presents a la presentació, per ordre alfabètic: Rosana Andreu (amagada a la segona fila, quarta de la dreta), Marina Barraso, Àurea Bellera, M. Pilar Cabrerizo, Josefina Coll, Patrícia Domingo, Conxita Jimnénez, Clara Juncadella, Eduard López, Pilar López, Joan Pinyol (amagat a la segona fila, primer de la dreta), Romana Ribé, Lluís Servé, Oriol Solà, Andreu Suriol, David Torelló i Enric Vila. Els acompanyen: Carme Fenoll, cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat, Alfred Arola, l'editor del llibre col·lectiu, Bernat Ruiz, de la plataforma d'Edició Roter i Carme Andrade, Fina Masdéu, Lena Paüls i Victòria Rodrigo, en representació del col·lectiu Reusenques de Lletres. 
Vegem la seqüència de la festa:

Tot just arribar, algun lector ja porta Bibliorelats a les mans, l'ha comprat a la caseta d'Arola Editors, davant mateix de l'espai Plaça del Llibre. Anem bé.


El bibliorelataire Lluís Servé ha estat dels primers a arribar. Màrius Serra l'informa de com anirà la presentació.

 Tres bibliorelataires matiners més:  Patrícia Domingo i  Josefina Coll. Arriba Enric Vila. Al fons (de blau elèctric) Laura Borràs, directora de la ILC, que ha intervingut a la presentació que ens precedia.


A la caseta d'Arola Editors, la bibliorelataire Rosana Andreu (a qui no hem vist la cara a la foto de família) amb l'amfitriona Carme Andrade, de Reusenques de Lletres.


El bibliorelataire Joan Pinyol (amagat a la foto de família), amb una amiga lectora (de Bibliorelats).


Abans de començar només queden dos seients buits. Els dels fotògrafs! Vegeu les cares de satisfacció de l'auditori.

L'escriptor i enigmista Màrius Serra actua de mestre de cerimònies.
A la foto, dirigint la sessió fotogràfica. 


Familiars dels bibliorelataires, escriptors amics i amics...
Ara sí que ja no queda cap seient. Ple de gom a gom.


Condueix l'acte Fina Masdéu, filòloga i coordinadora de Reusenques de Lletres. D'esquerra a dreta: Victòria Rodrigo, bibliotecària i coordinadora de Reusenques de Lletres, Bernat Ruiz, director de la plataforma d'Edició Roter, Alfred Arola, editor, —Fina Masdéu—, Clara Juncadella i Joan Pinyol, en representació dels bibliorelataires, i Carme Fenoll, cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat.

Amb un exemplar de Bibliorelats a les mans dels membres de la taula, la presentació avança. Victòria Rodrigo remarca la qualitat dels 24 relats que conformen el llibre col·lectiu; Bernat Ruiz explica com la plataforma d'edició Roter va entrar a formar part del projecte; Alfred Arola, l'editor, expressa la seva satisfacció per comptar en el seu catàleg aquest llibre que amplia l'imaginari col·lectiu de les biblioteques públiques. Els autors Clara Juncadella i Joan Pinyol parlen de la seva experiència creativa i, Carme Fenoll, en tancar l'acte, fa un resum de l'acolliment d'aquest projecte fet realitat dins l'Any de les Biblioteques. El llibre es trobarà ben aviat a totes les biblioteques de Catalunya.

Un projecte fet realitat amb la complicitat de molts amics. Gràcies per acompanyar-nos.


 En acabar l'acte de presentació, aprofitant un respir en l'assalt de col·leccionistes de dedicatòries, la bibliorelataire Rosana Andreu fa prosèlits de Bibliorelats. L'ha recomanat a l'escriptor Pep Albanell.

La bibliorelataire Conxita Jiménez ja ha llegit Bibliorelats i n'explica les meravelles a Lluís Servé, a tota veu, atès el soroll que hi ha a la plaça. David Torelló, captivat pel que sent, el llegirà aviat i el comentarà a les seves Lleixes.

Vegeu també l'apunt 
al blog «Pont d'Enseula» de Lena Paüls


Abans d'acomiadar-se, molts bibliorelataires es donen cita 
per a la següent presentació. Es trobaran a Reus, 
el 23 de setembre, a les 7 del vespre. 
Tornarà a ser una festa sonada!





Fotografies cedides per:
Rosana Andreu, Marina Barraso, 
Josefina Coll,  Conxita Jiménez, 
 Elena Giménez, Eduard López, Lena Paüls, 
Joan Pinyol,  Lluís Servé i Victòria Rodrigo