Centre de Lectura, Sala Ramon Amigó, 22-XI-2023 Fotos: Fina Masdéu | Empar Pont |
L’escassa consideració que ha gaudit la dona en molts àmbits, entre els quals en el del món del llibre i la impremta, no permet precisar del tot el paper que va tenir en els seus tallers. La presentació ha tingut com a propòsit fer visibles les impressores que van viure a Reus al segle XIX i mostrar que no van ser simples comparses en el món de l'edició. Van expandir el negoci familiar i van contribuir a la difusió d'idees i de cultura de la seva època; una època en què les lleis, les ordenances gremials i els costums no li eren propicis. Però del que podem estar del tot segurs és que van fer història, i en aquest cas van contribuir a escriure la nostra història, la de Reus.
Aquesta xerrada forma part del cicle "Baix Camp: fets culturals" -impulsat per l'historiador Joan Navais i l'Escola de Lletres de la Biblioteca del CdL-, que té com a objectiu divulgar esdeveniments i persones que no han obtingut el ressò que els pertoca i, també, donar veu a estudiosos i investigadors la trajectòria dels quals pot aportar informació actualitzada a aquests temes.
***
Vegem-ho:
Al primer llibre, Lletres de Reusenques, hi trobareu l'article 'Impressores de Reus de començament de segle XIX'. A Biblioteques personals va publicar per primera vegada un relat de ficció sobre les impressores a Reus: 'Sala de reserva'; es tractava de la impressora Elionor Rius, inspirada en la impressora Vídua Sastres. A 14 vermuts, la protagonista del relat 'Un vermut amb la Maria' marxa a Barcelona per trobar-se amb la vídua Rius. El personatge de la vídua impressora torna a aparèixer a bReus i Eròtiques, al relat 'El secret de la Valquíria', en aquest cas com a protagonista.
Afegim-hi que un altre relat inspirat en la impressora Vídua Sastres va guanyar el premi Gabriel Ferrater d'Almoster, l'any 2015, i un altre relat, on també hi apareixia, va guanyar el premi El Portal de Castellvell, l'any 2020.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada