dijous, 17 de desembre del 2015

L'escriptora reusenca Maria Dolors Vallverdú publica el relat memorialístic Blava aparença. 1936-1982

Foto: © Carme Andrade

Blava aparença 1936-1982
Maria Dolors Vallverdú i Torrents
Quorum Llibres,  2015






“Ara m'atreveixo, pare, a desvelar aquella agenda, que amb tant d'amor, a començaments dels anys vuitanta del segle XX anaves omplint discretament, mentre jo t'observava en silenci [...] L'agenda quedà tancada, com la teva veu, durant molts anys, fins que la mare va voler revelar el misteri dels esdeveniments que més impactaren la teva vida i, secretament, me la passà.” (19).  Hi ha un testimoni històric viscut per part del pare i uns records més domèstics i intimistes en les aportacions de la M. Dolors, on, enfront de la imatge discreta que tenim d'ella, li surt el patriotisme abrandat explícit. Tot plegat conforma un conjunt de peces com de trencadís, en dues línies contrastades i complementàries.   
Les dues parts són “Els anys de guerra”, la part més punyent pel que va representar la Guerra civil, on l'autoria correspon majoritàriament al pare i “Els anys de la postguerra” en què la M. Dolors agafa el relleu i que ens evoquen persones i records compartits. La visió d'un enfrontament tan cruent i de les restriccions posteriors, amb gent de Reus que identifiquem clarament.
Hem d'agrair [a l'autora] que ens en transmeti el seu impagable testimoni: el drama de la guerra i la situació, aquí, de tants republicans exposats a l'assetjament de tots dos bàndols. Durant la revolta es va viure la repressió dels uns a Catalunya i la repressió dels nacionals durant la guerra en la zona “nacional” i general després.
JOAQUIM MALLAFRÈ
Fragment de la presentació de Blava aparença
Centre de Lectura. Reus, 15-12-2015

D'esquerra adreta: Joaquim Mallafrè (filòleg i traductor), 
l'autora i Josep M. Olivé (editorial Cossetània).
Centre de Lectura, 15-12-2015. Foto: © Natàlia Motos Vallverdú
La reusenca de lletres Maria Dolors Vallverdú ha compartit la presentació de Blava aparença amb nombrosos assistents, entre els quals Xavier Amorós Solà, poeta, Emili Argilaga Tarragó, president d’Òmnium Baix Camp, Biel Ferrer Puig, filòleg, autor d’una ressenya al Reus Digital (vegeu-la aquí) i una llarga llista d’amics i de família. Ha obert l’acte Xavier Filella, president del Centre de Lectura, seguit de Josep Maria Olivé, subdirector de l’editorial Cossetània de Valls —Quorum Llibres n'és una filial—  que ha fet un parlament elogiós sobre l’edició del llibre, seguida d'una presentació intensa a càrrec de Joaquim Mallafrè.

[…] només em resta compartir aquest petit llibre, dedicat a la memòria de la mare, que vol ser un homenatge al qui em va encaminar en l’interès per la història i per la llengua, per l’amor al país; el meu pare. Tot va entrellaçat entre dues vides, començades en èpoques distintes però paral·leles; la seva i la meva. Conservo molt esgrogueïts pel temps, els seus fulls manuscrits que he recuperat perquè siguin un testimoni viu d’un temps que mai no ha de morir, com tampoc no moren les arrels de la terra.
MARIA DOLORS VALLVERDÚ
Fragment de la presentació de Blava aparença
Centre de Lectura. Reus, 15-12-2015


Vegeu un avançament del llibre



2 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Certament, només l'obligació -ben acollida, és clar- de presentar un altre llibre a la mateixa data i hora, em va impedir assistir a aquesta presentació que em feia molta il·lusió. Primer per correspondre a la gentilesa i bon ofici de Quòrum, amb els quals he tingut el plaer de treballar, i segon per homenatjar la gran poeta reusenca i aquest llibre que em vaig devorar en unes poques hores. Un regal en tots els sentits que ha banyat de manera fèrtil l'imaginari col·lectiu que ella ajuda a refrescar amb les seves memòries i les de son pare. Un llibre imprescindible per a reusencs i per tothom que vulgui aprofundir en la tragèdia de la Guerra Civil i la grisor -plena de llums ocultes, però, que ja dibuixaven esperances- de la postguerra.

    ResponElimina