divendres, 25 de setembre del 2015

Crònica gràfica de la presentació de Bibliorelats a Reus

Reus, 23 de setembre de 2015
Espai Antics Rentadors del Casal de les Dones

Foto de grup al final de la presentació a Reus del llibre Bibliorelats
Bibliorelataires que han participat en aquesta presentació a Reus, per ordre alfabètic (torneu-vos a mirar la fotografia al final de la crònica i vegeu qui és qui): Rosana Andreu, Àurea Bellera, M. Pilar Cabrerizo, Josefina Coll, Eduard López, Pilar López, Ció Munté, Romana Ribé, Lluís Servé, Josep-Lluís Sotorra, Andreu Suriol, Enric Vila.  L'editor Alfred Arola (primer de l'esquerra), reusenques de lletres que han impulsat el projecte «Bibliorelats»: M. Lluïsa Amorós, Carme Andrade (reclamada en un altre acte al mateix edifici), Fina Masdéu, Lena Paüls i Victòria Rodrigo. I Dolors Sardà, regidora de l'Ajuntament de Reus (quarta de l'esquerra).

Els autors han arribat una hora abans de la presentació i preparen la seva participació a l'acte. La reusenca de lletres Carme Andrade dirigeix la performance. A les parets i a les batedores de l'espai Antics Rentadors hi ha una exposició de mandales, símbols de l'univers. Però no podem relaxar-nos a contemplar-les perquè tot està per fer (i tot ho hem de fer possible).



A l'hora prevista, l'acte de presentació arrenca conduït per Fina Masdéu, fundadora i coordinadora —amb Victòria Rodrigo— del col·lectiu literari Reusenques de Lletres. Mentrestant, i durant tota la presentació, a la pantalla va passant el booktrailer de Bibliorelats, que ha muntat Lena Paüls. A la taula: Josep-Lluís Sotorra (dret), Dolors Sardà, Pilar López, Antònia Farré i Alfred Arola.


La presentació del llibre col·lectiu Bibliorelats corre a càrrec d'Antònia Farré, filòloga i professora de secundària, que en fa un comentari profund i emotiu.


Tres instantànies del moment àlgid de la presentació amb l'auditori atent. A l'espai Antics Rentadors del Casal de les Dones hi ha més gent que seients còmodes. Alguns s'han assegut a les antigues batedores i d'altres segueixen la presentació a peu dret des de l'altura del mirador.

Fina Masdéu presenta els autors que intervindran a la presentació: Pilar López i Josep-Lluís Sotorra, ambós reusencs.

Pilar López, autora del relat Això és un dir, explica com va començar a escriure, què representa per a ella l'escriptura i els referents amb els quals basteix la seva obra.

Josep-Lluís Sotorra explica el procés de creació del seu relat Entre lligalls de diaris i ens recomana de llegir, també, els espais en blanc.


L'editor Alfred Arola elogia el col·lectiu Reusenques de Lletres i diu que va ser testimoni de com el projecte «Bibliorelats» sorgia amb molta energia i que s'hi va implicar perquè era un repte. Ara, un cop aconseguit, i amb el llibre publicat com a culminació, està encantat de tenir al seu catàleg uns relats de ficció d'altíssima qualitat que parlen de biblioteques i de bibliotecàries.

Dolors Sardà regidora de l'Ajuntament de Reus, posa el punt institucional a l'acte de presentació del llibre, com a colofó del projecte inclòs dins l'Any de les Biblioteques.  Els ventalls fan acte de presència, però abans de la foto de la família bibliorelataire que tancarà l'acte, ens espera una sorpresa. 


Eduard López fa una proposta de part dels bibliorelataires: ens oferiran la lectura de petits fragments dels seus relats. I així comença una segona part curta però intensa que sorprèn als assistents per la posada en escena: els autors barrejats entre el públic, llegeixen amb un ordre que han assajat.

L'arbocenc Andreu Suriol, autor del relat Veïns a la força (alfabètica)

La reusenca Romana Ribé, autora del relat Revolució.

El calellenc Enric Vila, autor del relat Marta.

La tarragonina Ció Munté, autora del relat No m'esperis a sopar.

El reusenc Eduard López, autor del relat El gat i la rata.

L'andorrana Àurea Bellera, autora del relat Sygma.

La tarragonina Rosana Andreu, autora del relat El missatge.

La barcelonina M. Pilar Cabrerizo, autora del relat La més bella història.

La terrassenca Josefina Coll, autora d'És el que sembla.

Tanca les lectures, el vendrellenc Lluís Servé,
autor del relat Nélida Espíndola Dávalos (o Per Antonomàsia)


Aplaudiments per a tothom qui ha fet possible Bibliorelats.



Fotografies cedides per:
Antonieta Codina
Elena Giménez
Lena Paüls



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada