dijous, 23 d’abril del 2020

2020: un sant Jordi enrarit

Foto © Josep M. Barraso
Des de fa set anys, Reusenques de Lletres solem celebrar cada sant Jordi amb un nou llibre —acabat de sortir del forn o amb pocs mesos de recorregut. Però enguany no: la situació excepcional causada pel virus que ens té confinats ha fet que el nou producte quedi, de moment, a la cua per ser imprès. Ja el tindrem, més endavant. I aleshores us el presentarem com pertoca.
Mentrestant, podeu gaudir dels nostres altres títols, que ja n'hi comença a haver per a tots els gustos. O quasi.
I, sigui com sigui, us desitgem una bona diada!


Lena Paüls. Blog «Pont d'Enseula», 21-4-2020 

Veus (2019)

Vídeos de les músiques de VeusRelats amb banda sonora






dimecres, 15 d’abril del 2020

Àurea Bellera ens aporta una interessant reflexió sobre els efectes de la Covid-19

La Reusenca de Lletres Àurea Bellera és l'autora d'aquest lúcid i ben argumentat article en què reflexiona sobre com l'amenaça d'aquest nou i desconegut virus pot afectar-nos tant a nivell personal com en les relacions amb els altres. "El nostre cos és el nostre primer espai i per tant ens confronta amb els nostres propis límits que tant aviat ens constrenyen com ens protegeixen. [...] la crisi de la Covid-19 ha posat l'accent en la fragilitat d'aquesta casa que és el nostre cos", opina Bellera.
Llegiu-lo, que no us deixarà indiferents:


dissabte, 11 d’abril del 2020

Unes quantes Reusenques de Lletres participen a 'Si són roses, floriran', edició digital de setze textos inspirats en la pintura de Marc A. Pérez Oliván.

https://sites.google.com/site/creaciocollectiva/rosesfloriran

 
Si són roses, floriran, assegurava Manuel de Pedrolo en el títol d’una de les seves moltes novel·les. I Marc A. Pérez Oliván ho rebla amb la seva pintura, per a la qual li manlleva la frase tan convincent. Text i imatge, explícits: no caldria dir res més.
O sí, potser cal dir que, arran d'aquesta indescriptible —per incerta i estranya— situació de confinament i la basarda que genera l’amenaça del covid-19, molta gent ens hem espavilat a no deixar-nos atemorir del tot –o, si més no, a distreure’ns del temor– fent el que ens agrada fer. (Fina Masdéu, del pròleg).

Aquí teniu el resultat de la crida en temps de confinament, amb el contrapunt imprescindible de l’obra plàstica de l’artista Pérez Oliván com a imatge / pretext dels textos que presentem. (Carme Andrade) 

Les històries ens parlen del color, del filferro, de les punxes, de la mentida, de l’absència, de la primavera, del bes, de la insolència, dels esqueixos, del desert, de la llavor...  (Ció Munté)

Confinats al confort de casa, però també cadascú amb la seva circumstància vital, hem respost a la crida de la creativitat, amb uns textos arrodonits amb els cinc sentits, plens d'interrogants. (Lena Paüls)

Tots vivim confinats dins nostre, cadascú de nosaltres, sempre. En aquesta introspecció sense escapatòria neixen aquests retalls narratius i poètics, i es projecten, en un intent d’arribar a l’exterior. (Romana Ribé)

La rara situació en la qual s’han escrit els textos d’aquest recull es fa palesa en les seves línies, deixant testimoni d’un temps de primavera regirada en què la realitat supera la ficció. Però on la literatura sempre té un lloc. (Victòria Rodrigo)

Entre el 16 i el 31 de març, han contribuït amb els seus textos a conformar el llibre digital Si són roses, floriran: Carme Andrade, Josep M. Barraso, M. Pilar Cabrerizo, Farners Casas Fontcuberta, Teresa Duch, Fe Ferré Ferraté, Conxita Jiménez, Carme López Arias, Eduard López Mercadé,  Josep Masanés, Fina Masdéu, Ció Munté, Lena Paüls, Romana Ribé, Victòria Rodrigo i  Anabel Sáiz.

 


dissabte, 4 d’abril del 2020

Eulàlia Amorós Solà: in memoriam


Eulàlia Amorós Solà (Reus, 1925 - Barcelona, 2020), ha mort aquest 3 d'abril a la matinada. Germana de l'escriptor Xavier Amorós Solà —i, doncs, tieta de la nostra companya M. Lluïsa Amorós—, havia conreat la poesia i freqüentat diverses tertúlies literàries, fins que la feina i, després, la malaltia, la van anar apartant d'aquestes activitats. Per això, Reusenques de Lletres volem retre-li un petit homenatge recordant uns versos seus, ben eloqüents:

               "Mai més no confondrem els mots;
                No direm dolor al que és vida,
                No direm ombra al que és llum.
                Ha nascut el vol d'un àngel,
                —qui sap si al fer-nos senzills—
                i creix un món per nosaltres.
                Nosaltres, com l'home antic,
                Posarem nom a les coses."


Per saber-ne més, 
llegiu aquest obituari d'Agnès Toda a reusdigital,cat

dijous, 2 d’abril del 2020

Dia Internacional del llibre Infantil, 2020

https://issuu.com/reusenquesdelletres/docs/contes_de_vilaencanteri 
 Booktrailer de Contes de Vilaencanteri.
Cliqueu la imatge per accedir-hi

El recull de contes il·lustrats Contes de Vilaencanteri (Arola Editors, 2017) 
és la contribució de Reusenques de Lletres a la literatura per a infants.