A la taula, d'esquerra a dreta: Vinyet Panyella, Concepción Rodríguez, Yolanda Ruiz i Victòria Rodrigo.
A la Facultat d'Informació i Mitjans Audiovisuals de la Universitat de Barcelona, i en el marc de la taula rodona El patrimoni bibliogràfic a debat, es va presentar el llibre De tesoros a bienes patrimoniales. La difusión del patrimonio bibliográfico (Ediciones Trea, 2019).
Amb la participació de les autores: Yolanda Ruiz, Vinyet Panyella i Victòria Rodrigo. Com a coordinadora de la taula, Concepción Rodríguez de la Universitat de Barcelona, va presentar el llibre i va conduir un debat que va resultar molt participatiu per part d'un públic especialitzat en l'àmbit bibliotecari i cultural.
De tesoros a bienes patrimoniales. La difusión del patrimonio bibliográfico (Ediciones Trea, 2019), de Victòria Rodrigo i Yolanda Ruíz.
Un treball de recerca documental sobre la difusió del patrimoni bibliogràfic, entesa com una acció democratitzadora de la cultura, capaç d'apropar aquests fons culturals a la majoria de les persones, fer-los accessibles i que tothom en pugui gaudir.
Autores: Victòria Rodrigo, Yolanda Ruíz, Vinyet Panyella, Concepción Rodríguez i Laura Espert.
Acte organitzat per Exemplar - Grup d'Estudis del Patrimoni Bibliogràfic i Documental.
Al Centre d'Art Cal Massó s'ha presentat amb una performance artisticoliterària el llibre digital Bombes de llavors. Sota aquest oxímoron s'hi aplega un recull de vint proses poètiques de la Lena Paüls inspirades en vint obres d'art —pintures i fotografies—de vuit autors reusencs o vinculats a la ciutat: Carme Andrade (aiguada xinesa), Teresa Llorach (aquarel·la), Josep Lomas (fotografia), Sara Mauri (fotografia), Marc Pérez Oliván/Nené (pintures), Cesca Toledano (fotografia), Fina Veciana (pintures) i Rosa Virgili (pintures).
Lena Paüls rebent el premi de poesia, a la 30a Festa de les Lletres Catalanes, 29-XI-2019
Festa de les carícies, el festeig i el desig, l'amor que mou muntanyes, la por que les ensorra. Per si es presenta amb fúria, cridant de mala lluna, que t'enxampi ballant una dansa del ventre. LENA PAÜLS, Fragment de 'La Gioconda calba', de L'alè que fa olor de menta
El poema narratiu L'alè que fa olor de menta ha rebut el 30è Premi de poesia del Vallès Oriental, convocat per Òmnium Cultural. El premi compta amb el patrocini de la Llibreria La Gralla, de Granollers, amb una dotació de 1.800 € i la reserva durant un any dels drets de publicació del llibre. La protagonista és la Jamila, una dona forastera que després d'un llarg recorregut vital ['jo, forastera / polsosa la sabata'] estripa aquí el bitllet de tornada. Aprèn a viure de nou i transforma el dolor de les pèrdues en experiència positiva.
La represa de les activitats literàries és ben evident entre les Reusenques, tant col·lectivament—ja estem acabant d'embastar el nou projecte— com individualment; en aquest sentit, tenim algunes notícies ben recents i d'altres que anirem comunicant.
Així, el propassat dissabte, 5 d'octubre, la Carme Andrade va fer una lectura de poemes seus a la CT Art Gallery, coincidint amb la inauguració d'una nova mostra. Ella mateixa defineix la sessió com "un acte màgic, d'aquells dies especials."
El 24 d'octubre, a La Casa del Llibre del passeig de Gràcia de Barcelona, la Magda Barceló —una Reusenca de nova fornada— presentarà el llibre Tu vida épica (Amat Editorial, 2019), que descriu com "un full de ruta essencial per a un viatge al centre de tu mateix [...]; amb exercicis pràctics, poemes, exhortacions i històries reals."
El 28 de novembre, la Lena Paüls presenta el llibre digital Bombes de llavors, amb una performance artisticoliterària al Centre d'Art Cal Massó. El projecte consta de vint proses poètiques inspirades en vint obres d'art d'artistes reusencs o vinculats a la ciutat: Carme Andrade, Teresa Llorach, Sara Mauri, Josep Lomas, Marc Pérez Oliván, Cesca Toledano, Fina Veciana i Rosa Virgili.
I, finalment, també ens fa goig anunciar l'última publicació de la Victòria Rodrigo: —juntament amb Yolanda Ruiz—, De tesoros a bienes patrimoniales. La difusión del patrimonio bibliogràfico (Ediciones Trea, 2019), amb un títol tan explícit que ja ens indica de manera clara la documentada informació que conté.
Lectura del poema en el decurs de l'homenatge a Regina Figuerola (Foto: Centre de Lectura)
El 17 de setembre, el Centre de Lectura de Reus homenatjava la bibliotecària Regina Figuerola, víctima del bombardeig del 17 de setembre de 1937. En va fer la glosa M. Rosa Molas i, a continuació, Mercè Franch i Carme Simó (del Taller de lectura En Veu Alta) van donar veu a una selecció de textos evocatius: de Xavier Amorós, Antoni Correig, Gabriel Ferrater i M. Dolors Vallverdú, la qual va escriure aquest poema expressament per a l'ocasió:
Era
la guerra
A la memòria de Regina
Figuerola (17 de setembre de 1937)
En una sala plena, les veus del Fernando Ortega i l'Anna Padrell, lectors
del conte, han transmès amb excel·lència la màgia d'El jardí de les escales i dels
personatges que l'habiten. Cal dir que el conte està inspirat en un jardí real
situat a les Borges, un espai que traslladat al món de la ficció és ben
peculiar. Sempre hi ha llum, tant de dia com de nit, i sona bona música per a
tothom. I precisament amb música ha acabat l'acte. Un conjunt de joves músics locals ens han deleitar amb la interpretació de La primavera de Vivaldi.
Veus és el sisè llibre de Reusenques de Lletres: conté catorze monòlegs, interrelacionats de dos en dos a partir de la referència a una cançó com a fil conductor.
Les autores que hi han participat són Gisela Alcón, Carme Andrade, Marina Barraso, Meritxell Blay, Fina Grau, M. Pilar López, Fina Masdéu, Ció Munté, Núria Naval, Lena Paüls, Carme Puyol, Romana Ribé, Victòria Rodrigo i M. Dolors Vallverdú. L'ha prologat Adelaida Amigó Ferrater i n'ha fet la fotografia de la coberta Cori Pedrola.
Com sempre, han tingut cura de la coordinació Fina Masdéu i Victòria Rodrigo.
Reusenques de Lletres hem protagonitzat un vermut literari al barri l'Harmònia del Carme: molt bona i agradable acollida en un migdia intensament assolellat que ens ha fet reubicar a l'ombreta!
En representació del col·lectiu, hi hem intervingut Ció Munté, Antònia Farré, Pilar López, Magda Barceló, Carme Simó, Pilar de los Hielos i Fina Masdéu. Amb lectures —poemes, prosa poètica, contes— de textos inèdits i d'altres procedents dels llibres 14 vermuts, Contes de Vilaencanteri i Veus.
Agraïm als organitzadors el convit i al públic assistent la seva atenció. Tot plegat, ens referma en la convicció que anem per bon camí.
(Fotografies de Vicent Sanahuja, Daniel Recasens i Joan Àguilas).
La Reusenca de Lletres Maria Cabré Roigé, coneguda amb el nom de ploma de Maria Cabré de Calderó, ha mort avui a Reus, als 99 anys d'edat.
La seva poesia ha estat guardonada amb diferents premis. Ha publicat els llibres Pinzellades (1981), Amunt (1980), Plenitud (1983), Alimares (1985), Espurnes (1978), Des de la finestra (1990), Amb sentor de romaní; poemes del Baix Camp (1995), Espurnes II. (1996), Xaldigues (2002). El 2017, la família va aplegar la seva obra en el volum Obra poètica gairebé completa.
El 2013 va publicar els poemes 'El pensament és vol' i 'La dona de Reus' al primer volum de Reusenques de Lletres i va participar en l'acte de presentació del llibre. El 2018 Reusenques de Lletres va retre-li homenatge amb una lectura de poemes al Bravium.
Ens han convidat a participar en les Festes del barri l'Harmonia del Carme i, per descomptat, hem dit que sí. Així que si voleu ens podeu acompanyar el dissabte 13 de juliol, a les 12.30, al vermut literari en què farem una lectura de textos variats —poemes, proses poètiques, contes— i passarem una estona agradable.
Amb el conte La maleta de la Xià, la Reusenca de Lletres Núria Naval Bonet ha estat la guanyadora de la categoria d'adults de la quarta edició del Premi Joles Sennell de contes infantils, que es convoca a la Seu d'Urgell. El premi consisteix en mil euros i una sèrie de regals (un ebook, una ràdio, un lot de llibres). No editen el conte però alumnes de la Seu en fan un treball d'il·lustració i se'n difon un vídeo.
Fa onze anys que es convocaven com a "Contes que compten". L'any 2015 la Núria va guanyar el premi amb el conte El far i la balena, i just l'any següent van canviar el nom pel de Joles Sennell, que és el nom amb què signa els llibres infantils Pep Albanell, escriptor nascut a Vic, que va créixer a la Seu.
El conte La maleta de la Xià s'adreça a lectors a partir de set anys. La protagonista és una nena òrfena de la Xina que un dia troba una maleta que l'ajuda a no sentir-se tan sola, i fins i tot li acaba salvant la vida.
La coordinadora de Reusenques de Lletres, Fina Masdéu, ha pres possessió del càrrec de secretària general del Centre de Lectura de Reus, en el decurs de l’assemblea celebrada el 25 de juny. Lluís Miquel Pérez presidirà el nou Consell Directiu que regirà aquesta entitat en els pròxims dos anys.
Desitgem als nous càrrecs molts encerts en la gestió de la primera entitat cultural de la ciutat -fundada l'any 1859.
Com és habitual, el Casal de les Dones ha estat l'espai on les Reusenques de Lletres hem celebrat la reunió per fer balanç de la temporada que ara es clou i, també, per avançar en noves idees i nous projectes.
Estem satisfetes: enguany hem publicat el nostre sisè llibre -"Veus" (Arola Editors)-, hem continuat programant la "Ruta dels 14 vermuts", hem estat una vegada més a la festa de les "Flors solidàries", hem participat en trobades i tertúlies literàries —no només a Reus, sinó també a Tarragona—, ens han entrevistat en diversos mitjans, unes quantes Reusenques han vist editada obra pròpia —individual—, algunes més han obtingut premis i reconeixements en certàmens literaris, hem ampliat la llista de noms que volen col·laborar amb nosaltres... I ens han concedit el premi Imprescindibles 2018 en l'àmbit de cultura!!
Tot plegat, ens estimula a continuar, mantenint el nostre tarannà obert i conseqüent amb les possibilitats i els suports que tenim a l'abast.
I ja us avancem que la propera acció serà el dissabte 13 de juliol, a l'hora del vermut, a les Festes del Barri del Carme. Us en donarem més detalls aviat!
No hi vam poder ser totes, però vam fer un bon grupet!
Com cada any pels volts de sant Jordi (enguany amb retard per causes majors), la Casa de les Lletres ens ha convidat a la recepció que ofereix a les persones del Camp de Tarragona vinculades amb el sector de les lletres: autors, editors i professionals diversos.
L'encarregat del discurs d'obertura ha estat Alfred Arola, amb motiu del 20è aniversari d'Arola Editors. Contentes d'haver pogut compartir aquesta estona.
A les escales de l'Antic Ajuntament (Tarragona, 4-VI-2019), cap al mig:
Victòria Rodrigo i Fina Masdéu; més amunt, Alfred Arola.
D'esquerra a dreta: Pilar de los Hielos, Fina Grau, Núria Naval, Carme Simó i Victòria Rodrigo. Plaça d'Antoni Pedrol Rius, Reus (19-5-2019)
Per quart any consecutiu, unes quantes autores del nostre col·lectiu han participat amb proses poètiques i poemes a la Festa de les Flors a Reus, organitzada per l'Associació Veïns Amics del Barri Fortuny, en col·laboració amb Ajuda'ns a Ajudar.
En un ambient distès, enmig d'un parament de plantes de tota mena, envoltades d'aromes dels sabons i de les espelmes ecològiques, les Reusenques de Lletres Pilar de los Hielos, Fina Grau, Núria Naval i Victòria Rodrigo han llegit textos propis, i Carme Simó ha llegit textos aportats per companyes absents a l'acte: Carme Andrade, Fina Masdéu, Ció Munté i Lena Paüls.
Durant tot l'any, voluntàries dels Tallers de Plantes i Flors del Centre Cívic Migjorn, Centre Cívic Mestral i Casal de la Gent Gran del Barri Fortuny han fet torretes d'esqueixos per vendre en aquesta festa. Enguany, els beneficis de la venda es destinaran a l'Associació de Familiars de Malalts Mentals Dr. Francesc Tosquelles.
La Reusenca de Lletres Fina Masdéu, filòloga, recull el criptònim de la ciutat de Reus que dona títol al cinquè llibre del col·lectiu literari Reusenques de Lletres, Contes de Vilaencanteri (Arola Editors, 2017); aquest criptònim es troba en el conte que obre el recull, 'Ai, l'amor', del qual és autora Romana Ribé.